Скокът на цената на тока дава сигнал за тревога, която е

...
Скокът на цената на тока дава сигнал за тревога, която е
Коментари Харесай

Република Северна Македония обявява кризисна ситуация в енергетиката

Скокът на цената на тока дава сигнал за паника, която е причина за ограниченията за спестовност

Македонското държавно управление би трябвало да разгласи изключително състояние в региона на енергетиката, с цел да може „ да развърже кесията ” и от държавната хазна да се трансферират средства към производителя на електрическа енергия ЕСМ, с цел да купува въглища и мазут, предава.

Скокът на цената на тока дава сигнал за паника, по тази причина се чака държавното управление да направи такава стъпка, което е причина за ограниченията за спестовност. Това заяви за Канал 5 Антон Чаушевски – професор в университета по електроника и осведомителни технологии.

Той посочи, че в случай че през последните три десетилетия се е мислело повече за родното произвеждане и е била издигната Топлоелектрическа централа, „ в този момент нямаше да плащаме висока цена, която, дали идва от джобовете на жителите ”.

Професорът съобщи, че не чака ограниченията за икономии да дадат кой знае какъв резултат, тъй като контролът може да бъде единствено в държавните институции, а всяко домакинство ще мисли и работи съгласно личното си разбиране.

От ограниченията за спестовност има само рекомендации към жителите, които включват, наред с други неща, да не слагат хладилника на най-студената степен, да не загряват бойлера на оптималната температура, да готвят в по-малки съдове, с цел да не употребяват огромни котлони, да спускат щорите, когато е горещо и душът да тече по-слабо по време на къпане.

За държавните институции, обаче, спестяването ще е наложително и ще се управлява. Това сигурно няма да важи за учебните заведения, детските градини и държавните лечебни заведения. Директорите на лечебните заведения, които минаха през коронакризата и са задлъжнели, обявиха, че и те ще се опитат да пестят в частта, в която това може да се направи.

Държавната статистика разгласява данни, че през юни тази година 71,4% от употребяваната в страната електрическа енергия е от локално произвеждане, а 97,1% от общото ползване на въглища са употребявани за произвеждане на електрическа енергия.

Канал 5 посочи, че се чака на днешното си съвещание македонското държавно управление да разгласи спешна обстановка, а решенията да стартират да се ползват от 1 септември. Засега няма информация за рестрикции от способените институции.

Междувременно вицепремиерът по стопански въпроси Фатмир Битичи съобщи през днешния ден, че в страната ще има задоволително електрическа и топлинна сила през цялата зима и жителите не трябва да изпитват безпокойствие по този въпрос.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР